Terveydenhoito
Ennaltaehkäisevä terveydenhoito on hyvän elämän kulmakivi.
Niin kissoilla, koirilla kuin kaneillakin ennaltaehkäistään vakavia tarttuvia tauteja säännöllisillä rokotuksilla.
Koirat rokotetaan nelosrokotteella penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta, parvoripulia ja kennnelyskää vastaan. Lisäksi annetaan raivotautirokotus, joka suojaa paitsi eläintä itseään myös ihmistä. Raivotauti on eläimestä ihmiseen tarttuva, kuolemaan johtava tauti. Kattavan rokotusohjelman ansiosta Suomi on ollut jo vuodesta 1991 raivotautivapaa maa.
Kissat rokotetaan kissaruttoa ja kissaflunssia vastaan kolmosrokotteella, joka on tärkeä antaa myös sisäkissoille. Ulkoileville, matkustaville ja näyttelyissä käyville kissoille annetaan lisäksi raivotautirokotus.
Kaneille annetaan rokotus myksomatoosia ja verenvuototautia (RHD) vastaan vuosittain. Sekä RDH, että myksomatoosi ovat rokottamattomalle kanille hengenvaarallisia ja molemmat johtavat usein kuolemaan.
Tunnistusmerkintä on kaikille lemmikeille suositeltavaa. Vuodesta 2024 alkaen se on ollut pakollinen kaikille koirille. Tunnistusmerkintä tehdään asettamalla tunnistusmikrosiru nahan alle ja se onnistuu helposti myös muun käynnin yhteydessä. Omistajan vastuulla on rekisteröidä siru ja päivittää yhteystiedot mikrosirurekisteriin Ruokaviraston koirarekisteriin, Suomen Kennelliittoon, Suomen Kissaliittoon tai turvasiru.fi palveluun. Näin taataan, että omistaja on mahdollista tavoittaa esim. kadonneen lemmikin löytyessä.
Lemmikkipassi vaaditaan matkustettaessa lemmikin kanssa ulkomaille. Passia varten lemmikillä on oltava tunnistusmerkintä ja raivotautirokotus. Omistajan velvollisuus on tarkistaa kunkin kohdemaan tuonti-ja vientiehdot ennen matkaa. Lisätietoa ehdoista löydätte Ruokaviraston sivuilta sekä kohdemaiden suurlähetystöjen kautta.
Kissojen sterilisaatio ja kastraatio kuuluu perusterveydenhoitoon. Leikkaus suojaa kissaa itseään loukkaantumisilta ja sairastumisilta sekä ehkäisee kissojen tahatonta lisääntymistä.
Vuosittainen hammaskivenpoisto on pienille koiraroduille usein tarpeen jo 1-vuotiaasta alkaen, isommille roduille ja kissoille tilanteen mukaan. Säännöllisellä hammaskivenpoistolla ennaltaehkäistään vakavampien suun tulehdusten syntyä. Arvioimme hammaskivenpoiston tarpeen aina käyntien yhteydessä. Etenkin pienillä roduilla myös päivittäinen hampaiden harjaus on ehdottoman suositeltavaa ottaa osaksi hoitorutiinia jo pennusta alkaen. Henkilökuntamme opastaa teitä mielellään harjauksen harjoittelussa!
Lemmikin ikääntyessä suosittelemme myös veri-ja virtsanäytteiden tutkimista perusterveystarkastuksen lisäksi. Koirilla tutkimukset ovat suositeltavia rodusta riippuen 7-10 vuoden ja kissoilla 10 vuoden iästä alkaen.